Human Playground - by Hannelore Vandenbussche Netflix original
Documentaires & films
Monique Tekstra-van Lochem
Documentaires & films
01/08/2024
1 min
0

Human Playground

01/08/2024
1 min
0

De prachtige documentaire serie Human Playground (2022) is te zien op Netflix. 

De serie bestaat uit 6 afleveringen en is gemaakt door fotograaf en documentairemaakster Hannelore Vandenbussche. Hannelore heeft jarenlang samengewerkt met de beroemde fotograaf Jimmy Nelson. Samen met hem reisde ze de wereld over naar verschillende culturen die ze fotografeerden en waarvan later het grote koffietafelfotoboek Before they pass away, verscheen. 

Over deze ervaring schreef Hannelore al in 2015 het boek Before they pass away, de verhalen achter de foto's.

In 2022 maakte Hannelore de Netflix original serie Human Playground. Ook hiervoor reist zij de wereld over, dit keer om de manieren waarop mensen spelen, in beeld te brengen. De serie bestaat uit 6 afleveringen, ieder met een eigen thema. Rond het thema worden verhalen in beeld gebracht van verschillende mensen uit verschillende landen en culturen en verschillende rituelen en ceremoniën. 

De thema's variëren van het doorbreken van de pijngrens (van een vrouw die een woestijnmarathon rent tot het zwemmen onder een dikke laag ijs), tot oude rituelen (o.a. nomadische jachttradities), overgangsrituelen (van worstelen met een zeboe tot rendierracen), het nastreven van perfectie (o.a. een surfer die de perfecte grote golf wil bedwingen), extreme sporten in de natuur (van het beklimmen van een steile bergwand tot spirituele ervaringen tijdens sporten) en hoe sport en spel ook big business kunnen zijn. 

Het mooie aan deze serie vind ik het om te zien hoe bepaalde thema's echt universeel zijn maar overal een andere uitwerking hebben. In de serie worden heel oude, traditionele rituelen in verafgelegen culturen naast meer westerse en bekendere gebruiken gezet, wat voor een mooie spiegel zorgt. 

Binnen ieder ritueel worden telkens een of twee hoofdpersonen gevolgd, met wie je meeleeft en via wie je veel te weten komt over het spel, de sport of het ritueel en wat dat voor die persoon betekent. 

Het is een hele leerzame en schitterend gefilmde serie die absoluut meer inzicht geeft in de diversiteit van gebruiken én in de soms onverwachte overeenkomsten. 

De serie Human Playground is te vinden op Netflix.

Meer informatie over Hannelore Vandenbussche vind je op haar eigen websiteReacties
Categorieën