Kids

LAAT JE KIND(EREN) KENNISMAKEN MET DE DIVERSITEIT VAN MENSEN EN CULTUREN

ANTROPOKIDS

Ontdek de prachtige diversiteit met je kind

Je kind groeit op in een omgeving die hoe langer hoe diverser wordt. Je ontmoet steeds meer mensen van verschillende culturele en religieuze achtergronden en ook bij jouw kind in de klas of groep in de kinderopvang ontstaat steeds meer diversiteit. Maar eigenlijk weet jij er niet zoveel van af
Of je woont juist in een overwegend witte omgeving en je kind gaat naar een overwegend witte school. Hoe leer je je kind dan toch dat er ook andere manieren van leven, geloven en doen zijn? Dat er ook mensen zijn die er anders uitzien dan jullie?

Oftewel: hoe begeleid je je kind nu het best in het omgaan met die diversiteit van mensen en culturen? Hoe kun jij je als volwassene het beste opstellen, zodat je kind open-minded en zonder vooroordelen opgroeit? 


En: kun je samen op ontdekkingstocht gaan naar die kleurrijke diversiteit? Zodat je er samen over leert? 


Van jou als ouder (of professional) wordt verwacht dat jij het allemaal wel weet. Dat je zomaar je kind op de beste manier opvoedt. Ook al is de wereld om jullie heen totaal anders dan toen jij klein was. 


En dus helpen wij jou! Met Antropokids nemen jou en je kind mee op reis. Om samen die prachtige, kleurrijke diversiteit van mensen en culturen te gaan ontdekken. Erover te leren. 

Want als ouder hoef je niet alles al te weten!


Het is juist mooi als je, samen met je kind, vragen gaat stellen en antwoorden gaat vinden. Gaat leren en ervaren hoe dingen in andere culturen en religies gaan. Waardoor jullie die klasgenootjes en hun families, die vriendjes en vriendinnetjes, jullie buren, kennissen of mensen die je tegenkomt op reis, nog beter gaan begrijpen!


Super fijn dat jullie met ons mee gaan!

Jullie reis begint hier

Hé, wie ben jij?

Hé, wie ben jij? is hét grote ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen. 

20 vriendjes van verschillende culturen en religies, nemen je mee door hun leven en beantwoorden 9 vragen. Waar ze wonen en met wie, wat hun lievelingseten is, wat ze het liefste doen, welke feesten ze vieren, wat ze geloven, welk vervoersmiddel ze gebruiken en welke taal ze spreken.


In ieder hoofdstuk vind je ook een spiegeltje, waardoor jouw kind zichzelf direct ziet temidden van de prachtige diversiteit van kinderen en zich dus realiseert dat die daar zelf ook deel van uitmaakt. 


  • Voor kinderen vanaf 3 jaar
  • Groot en stevig (25x35cm)
  • Inclusief een spiegeltje
  • Via het speciale kader ontdek je hoe open je kind naar alles kijkt wat die ontdekt


BONUS:

  • Achterop het boek vind je een QR code die leidt naar extra achtergrondinformatie en verhaaltjes, zodat je zelf ook de culturen en religies eenvoudig net wat beter gaat begrijpen
  • Via de website www.hewiebenjij.nl vind je gratis downloads, passend bij het boek, zoals kleurplaten en werkbladen


Ook verkrijgbaar bij het boek zijn spellen, kleurboeken, rugtassen en ansichtkaarten om de beleving van die kleurrijke diversiteit te vergroten. 

Hartverwarmende boodschap
Dit mooie kinderboek is niet alleen vrolijk, maar heeft ook een hartverwarmende boodschap.
In het boek leer je namelijk 20 kinderen kennen die over de hele wereld wonen. Hoe leven ze? Wat eten ze? Wat geloven ze? Wat vieren ze? Ik vind het een toegankelijk en inspirerend boek, waarbij verbinding centraal staat.
Ik vind het belangrijk dat mijn dochter meer meekrijgt van andere culturen. Je kunt zoveel leren van elkaar als je écht oog hebt voor elkaar.
Mijn dochter en ik lezen regelmatig in dit boek. Het is altijd weer een start van een mooi gesprek samen.
Cynthia | @cynspirerend
Gaafste boek aller tijden
Hé, wie ben jij? is misschien wel het gaafste boek aller tijden. Het past precies bij wat ik altijd in gedachten had voor mijn kinderen. Dankzij dit boek maak je kennis met de verschillende culturen en tradities van de kinderen en zij nemen je mee naar hun thuis. Voor Lucas en Eva is het fantastisch want zij hebben een aantal kinderen in de klas die een ander geloof hebben. Zij zijn inmiddels op een leeftijd gekomen dat ze er zelf over kunnen vertellen en de juffen geven daar de ruimte voor. Lucas en Eva vinden het erg interessant allemaal en dus bladeren ze het boek vaak door. Mijn tip: Betrek je kinderen bij dit prachtige boek en laat ze mee vertellen en vragen stellen.
Linda | @lifestylemommys
Founder & CEO Antropomo

Alles wat ik als moeder miste

Hai! Ik ben Monique Tekstra-van Lochem. Ik ben cultureel antropoloog en mijn hele leven ben ik al dol op culturen, religies en rituelen. Ik heb veel gereisd en tijdens al die reizen heb ik de prachtigste mensen mogen ontmoeten en de meest bijzondere culturen, religies en rituelen mogen ervaren. 


Toen ik in de kinderopvang ging werken, als bijbaantje naast mijn studie culturele antropologie, en zeker toen ik zelf moeder werd van Noor (2009) en Quint (2011) wilde ik die ervaring graag met ze delen. En omdat ik dol ben op kinderboeken en voorlezen, ging ik op zoek naar boeken over mensen in verschillende landen. Maar het enige dat ik kon vinden waren boeken over dieren.

De grappige aap, of de onhandige olifant. Maar geen mensen en al helemaal geen kinderen uit verschillende culturen. Terwijl juist de mensen ook zo prachtig zijn! 


Dat motiveerde mij om zelf kinderboeken te gaan schrijven. Beginnend met Tenzin viert feest, het grappige voorleesverhaal over een Tibetaans kindmonnikje, gebaseerd op het onderzoek dat ik deed in een boeddhistisch klooster. 

Jaren later volgde het grote ontdekboek Hé, wie ben jij?, waarin alles wat ik mijn kinderen wilde leren, samen komt.


Jonge kinderen kijken nog open, nieuwsgierig en onbevooroordeeld naar de wereld om hen heen. Ze zijn ongelofelijk leergierig. Ze zien wel verschillen, maar hangen geen waardeoordeel aan iets of iemand die anders is of doet dan zij. 

Dit leerde ik van mijn dochter die zichzelf, met haar zwarte vriendinnetje, tweeling noemde. Omdat ze allebei meisje zijn en allebei dol waren op poppen en jurkjes.

Op dat moment besefte ik hoe hokjesdenkerig wij als volwassenen bewust of onbewust zijn.


De wereld zou zoveel mooier zou zijn als de kinderen die open blik behouden, ook als ze groter worden.


Daar ligt dus een belangrijke taak weg gelegd voor ons als volwassenen. Als ouders, opvoeders en professionals in het onderwijs en de kinderopvang. Want kinderen leren door na te doen.


En als zij bij jou enig ongemak, of zelfs angst voelen rondom een bepaald onderwerp, of een bepaalde situatie of persoon, dan nemen ze dat over. Dan gaan zij geloven dat dat ongemak bij die persoon of situatie hoort. Terwijl je dat natuurlijk helemaal niet wilt!


Met mijn ervaring als moeder, in de kinderopvang (ik ben ook houder van een gastouderbureau) en mijn kennis als cultureel antropoloog richtte ik Antropokids op. Met als logo de hand die ik vroeger als kind al tekende, met op iedere vinger een poppetje uit een ander land of continent. Antropokids is de uitgeverij van de kinderboeken en het label waarmee wij diverse producten en courses ontwikkelen die ertoe bijdragen dat kinderen hun open, onbevooroordeelde blik op de wereld behouden. En daarmee helpen wij jou!


Het biedt alles wat ik als moeder, op de school van mijn kinderen en in de kinderopvang altijd heb gemist. En waarmee ik enorm geholpen zou zijn, om kinderen goed te begeleiden in deze kleurrijke wereld vol diversiteit.


Heel veel plezier!

Kinderen kijken nieuwsgierig, open en onbevooroordeeld naar de wereld om hen heen. Het is aan ons, volwassenen, om hen te helpen die open blik te behouden. Dan groeit er een nieuwe, vreedzame generatie op.

Voor ouders & opvoeders

Als ouder of opvoeder kun je wel wat hulp gebruiken bij het begeleiden van je kinderen in deze wereld vol diversiteit. Daarom ontwikkelden wij eenvoudige, korte courses die jou praktische tips en tools geven. 

RAISE

Je bent ouder. Pas net, of je kinderen zijn al wat groter.

En dus moet je gaan opvoeden in onze prachtige multiculturele wereld.

Je wilt natuurlijk dat je kind weet dat die er mag zijn, geliefd is, met alles wat daarbij hoort.

Tegelijkertijd wil je ook dat je kind respectvol is ten aanzien van andere kinderen.

Maar hoe doe je dat


En misschien wel belangrijker: hoe geef jij het goede voorbeeld?


De wereld en ook jouw directe omgeving ziet er nu heel anders uit dan in de tijd dat jij opgroeide. 

Het is een kleurrijke diversiteit van mensen en culturen, waar jij, als je eerlijk bent, eigenlijk ook niet zo heel veel van af weet. Want dat heb je nooit geleerd.


Toch realiseer je je dat je jouw kind bepaalde kennis en begeleiding nodig heeft (van jou!) om op te groeien als een fijn persoon met een open mind. 


In deze cursus leer je alles over cultuursensitief opvoeden en krijg je antwoord op de vragen:

  • Hoe voed je je kind op in deze multiculturele samenleving (ook als je zelf niet zo'n diverse omgeving hebt)?
  • Hoe zorg je ervoor dat je kind zich kan bewegen en gedragen in omgevingen, situaties en met mensen van een andere culturele of religieuze achtergrond dan die van jullie gezin?
  • Hoe laat je je kind zien dat het ook anders kan (in de wereld)?
  • Hoe stimuleer je empathie bij jouw kind?
  • En hoe zorg je ervoor dat je kind opgroeit met een open mind (en hoe bewaak je die bij jezelf)?


Deze course is nu volop in ontwikkeling. Wil jij als eerste op de hoogte worden gebracht én toegang krijgen tot de Early Bird aanbieding? Zet jezelf dan nu alvast op de wachtlijst!

Ik kan nu mijn 

(christelijke) vriendin wel begrijpen. 

"Onze moeder heeft mij en mijn broertje altijd verteld over verschillende geloven en culturen. Ook over de christelijke feestdagen, zoals Pasen en Pinksteren. Sinds ik op de middelbare school zit heb ik een beste vriendin die christelijk is. Voor haar is Pasen een hele belangrijke dag. Andere vrienden snappen dat niet goed, omdat ze zelf niet weten wat Pasen voor feestdag is en waarom dat voor Christelijke mensen belangrijk is. Ik begrijp haar gelukkig wel, omdat ik van mijn moeder heb geleerd wat die dag precies betekent. Dat vind ik heel fijn, want ik kan me daardoor beter in haar inleven en ik vind het dus niet vervelend als zij die dag niet wil afspreken, maar liever naar de kerk gaat."


Noor (14 jaar)

Voor professionals

De kinderopvang of de basisschool is vaak de eerste plek waar kinderen in contact komen met leeftijdgenootjes die er anders uit zien, of die een thuissituatie hebben die heel anders is dan zij gewend zijn. Als leerkracht of pedagogisch medewerker word je geacht dit op de juiste manier te begeleiden.

Onze courses leren je cultuursensitief werken, werken vanuit verbinding en empathie en ze helpen je onze materialen op de meest effectieve manier in te zetten. 

CULTURE WISE

Online course

Voor professionals in de kinderopvang en

onderbouw-leerkrachten in het primair onderwijs

Deze course bestaat uit verschillende modules bestaande uit een videoles en oefeningen. 


Wat is cultuursensitief werken precies? En hoe doe je dat? Wat wordt er van jou als leerkracht of PM'er verwacht? 


Hoe ga je om met de diversiteit in jouw groep als die al heel divers is? En hoe leer je juist de kinderen in jouw groep dat er meer gewoonten en gebruiken zijn in de wereld, dan er in hun groep of omgeving te zien is?


Dat leer je in deze hele praktische online course. Na afloop van iedere module kun je direct aan de slag met de tips en tools die je krijgt aangereikt. 


Je krijgt antwoord op de vragen:

  • Hoe kan ik omgaan met reacties van kinderen op mensen of situaties?
  • Hoe kan ik omgaan met gewoonten die kinderen van huis uit mee krijgen en die niet aansluiten bij ons beleid?
  • Hoe creëer ik een groep(sruimte) die divers en inclusief is?
  • Welke (kleine) aanpassingen kan ik doen om ons beleid inclusiever te maken met ruimte voor diversiteit?
  • Hoe betrek ik ouders van verschillende achtergronden bij de groep?
  • Hoe ga ik om met meertaligheid?


Deze course is nu volop in ontwikkeling.

Wil jij als eerste op de hoogte worden gebracht én toegang krijgen tot de Early Bird aanbieding? Zet jezelf dan nu alvast op de wachtlijst!

HEART WISE

Online course

Voor professionals in de kinderopvang en

onderbouw-leerkrachten in het primair onderwijs

Empathie en verbinding zijn niet meer weg te denken uit de praktijk van kinderopvang en onderwijs. 


Maar wat houden ze precies in? En wat kun jij er als professional precies mee?


Het is niet alleen belangrijk om deze eigenschappen bij kinderen te vergroten, maar jouw eigen werk wordt ook interessanter, fijner én makkelijker als je vanuit empathie en verbinding werkt.


Hierdoor ga je de ander (kind, ouders, collega) beter begrijpen en dat maakt dat jij je werk nog beter kunt doen. 


Deze korte course bestaat uit 2 modules bestaande uit videolessen en oefeningen.


Ook krijg je praktische tools, die je direct in de praktijk kunt toepassen.


Je leert hoe je kunt werken vanuit verbinding en empathie met kinderen, hun ouders/verzorgers en jouw collega's. 


Ook leer je hoe je het empathisch vermogen bij kinderen kunt stimuleren en vergroten. 


Deze course is nu volop in ontwikkeling. Wil jij als eerste op de hoogte worden gebracht én toegang krijgen tot de Early Bird aanbieding? Zet jezelf dan nu alvast op de wachtlijst!

Binnenkort ook verkrijgbaar 

Culture Wise & Heart Wise in 1 compleet pakket

Zet jezelf op de wachtlijsten en ontvang de aanbieding in je mailbox.

Ook interessant

MASTERCLASS

Aan de slag met Hé, wie ben jij?

Hé, wie ben jij? is hét grote ontdekboek dat kinderen laat kennismaken met de diversiteit van mensen en culturen. En bij Hé, wie ben jij? hoort o.a. het multifunctionele Hé, wie ben jij? spel en zijn er diverse lespakketten verkrijgbaar.


Een compleet aanbod om samen met jouw kind, de leerlingen in jouw klas of de kinderen in jouw groep, op ontdekkingstocht te gaan naar overeenkomsten en verschillen.


Het is een prachtig geïllustreerde uitnodiging om met kinderen in gesprek te gaan over afkomst, waarden, normen, gewoontes, gebruiken en gevoelens.

Lenneke, Beweegconsulent voor het jonge kind


  • Maar hoe kun je nu het meeste halen uit het boek en de overige materialen? 
  • Wat is precies de bedoeling van de schrijver?
  • Hoe kun je de verschillende hoofdstukken en personages gebruiken in de les of groep?
  • Hoe laat je het nog beter aansluiten bij jouw groep?
  • Hoe zorg je ervoor dat kinderen zich daadwerkelijk uitgenodigd voelen tot het voeren van gesprekken en het delen van hun eigen verhaal, aan de hand van Hé, wie ben jij?


En hoe zorg je ervoor dat het boek, of de overige materialen niet in een hoek belanden waar ze af en toe uit worden gehaald, maar zorg je dat het echt een waardevolle, continue aanwezigheid is?


Zodat kinderen zich niet af en toe, maar altijd kunnen herkennen in de kinderen en van ze kunnen leren? Zodat het daadwerkelijk een fundamentele bijdrage levert aan meer begrip voor elkaar en meer begrip van elkaars gebruiken en gewoonten.


In deze masterclass neemt schrijver en bedenker van Hé, wie ben jij?, Monique Tekstra-van Lochem, je mee door het boek. Je krijgt uitleg, praktische tips en ze deelt ervaringen van leerkrachten en pedagogisch medewerkers.


Zodat jij alles uit Hé, wie ben jij? kunt halen. Voor jezelf en voor de kinderen. 


Deze masterclass is nu volop in ontwikkeling.

Wil jij als eerste op de hoogte worden gebracht én toegang krijgen tot de Early Bird aanbieding? Zet jezelf dan nu alvast op de wachtlijst!